Na tytułowe pytanie jest trudno udzielić odpowiedzi, gdyż zależy ona od wielu czynników. Przyjmuje się, iż zarówno zbyt krótki, jak i trwający ponad 1,5 h trening nie muszą być optymalne. Podstawową kwestią jest odpowiedź na pytanie, w jakim celu trenujesz? Od czego to zależy? Z oczywistych względów trening trójboisty może zająć o wiele więcej [...]
Dieta i zdrowe odżywianie dla wielu osób jest synonimem uciążliwych zakupów różnorodnych składników w tym kilogramów warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, czy mięsa i ryb, z których tworzy się nie zawsze smaczne dania. Oznacza to również spędzanie wielu godzin na przygotowywaniu i wymyślaniu przepisów, liczenie kalorii tylko po [...]
[...] to z pewnością jeden z czynników, który może zmniejszyć stany zapalne w naszym organizmie, a co za tym idzie zmniejszyć zagrożenia zdrowotne. Jest to dobry sposób zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki i psychiki. Do tego nigdy nie jest nudny, bo ciągle coś się dzieje. Nie zabierze ci też zbyt wiele czasu, więc nawet najbardziej zapracowana osoba [...]
Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]
Dla większości ludzi nie będzie zaskoczeniem, że kwasy tłuszczowe Omega-3, takie jak te występujące w tłustych rybach morskich, są dobre dla zdrowia i warto uwzględnić je w swojej diecie. Czy wiesz jednak, że kwasy te zwalczają stany zapalne i mogą być nawet bardziej korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać? Jak zwiększyć spożycie kwasów [...]
[...] jest to wspieranie redukcji tkanki tłuszczowej, czasem poprawa wyglądu sylwetki i zdrowia, a czasem po to, aby być lepszym w ulubionej dyscyplinie sportowej. Tłuszcze - dla zdrowia i energii Po zaspokojeniu potrzeb związanych z właściwym poziomem spożycia węglowodanów i ew. korekcją ilości zjadanych białek resztę energii piłkarze będą [...]
Na początku chciałbym stwierdzić, że trudno jest odpowiedzieć jednym „szablonem” dla każdego. Tak jak bowiem każdy z nas ma (nieco) inne zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy, tak też dieta niezależnie od tego, czy ketogeniczna, czy nie, będzie dostarczała ich w zupełnie różnych ilościach. Dzisiaj skupię się bardziej na podstawach [...]
[...] smażenia oraz skąpa podaż warzyw i owoców. Jeśli ktoś wdroży nawyk unikania masła, a od czasu do czasu wykorzysta oliwę z oliwek, to będzie to już pewien zysk dla zdrowia. To nie znaczy, że stosowanie oliwy jest remedium na wszystkie błędy popełniane w diecie. Może być to tylko jeden z wielu elementów. Co to są choroby zapalne [...]
[...] mięśnie potrzebują do rozwoju aminokwasów jako materiału budulcowego. Takim materiałem jest białko, które zbudowane jest właśnie z aminokwasów. Najłatwiejszym i optymalnym dla zdrowia wyborem wcale nie jest mięso lub twaróg a przepyszne białko serwatkowe. Stąd tak popularne wśród osób trenujących są szejki białkowe. Jakie białko wybrać? O tym w [...]
Najbardziej popularne nasiona pojawiające się menu wielu osób, to nasiona słonecznika i nasiona dyni. Oferują one pewne korzyści zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] będzie miało podobne właściwości. To druga magia awokado, gdyż w miejsce “wątpliwie korzystnych” nasyconych kwasów tłuszczowych, spożywać będziemy zdecydowanie polecane dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo olej uzyskiwany z awokado posiada przewagę nad olejem z oliwek, gdyż jest bardziej wytrzymały na wysoką temperaturę. [...]
[...] związek między znacznym wzrostem śmiertelności a ilością snu wynoszącą mniej niż 6 h na dobę! Ale dość straszenia - ważne, abyśmy zapamiętali również ew. konsekwencje dla zdrowia. A teraz odpowiedzmy na tytułowe pytanie. Jednak w tym momencie muszę dodać, że ubytki tkanki tłuszczowej drastycznie się różnią w zależności od tego, czy spali [...]
[...] stan zapalny, martwicę tkanki, a wiele osób po przygodzie z syntholem traciło grube płaty mięsa. Wspomniany Rosjanin też wylądował w szpitalu, prawie skończyło się to dla niego amputacją rąk! Przeszedł wiele zabiegów, celowo nie wklejam tu wyników ostatniej operacji. Niemniej w sieci można znaleźć niezwykle krwawe zdjęcia tego, co usunięto [...]
[...] 90. technologia obrazowania mózgu rozwiązała zagadkę irracjonalnych samookaleczeń związanych z uzależnieniem od narkotyków i alkoholu. Ta sama technologia pokazała również, dlaczego tak wielu ludziom nie udaje się poprawić swojej diety. Dla zobrazowania i w dużym uproszczeniu pisząc, "uzależnione" komórki mózgowe w obszarze nagrody stają się [...]
[...] się długą tradycją wykorzystania przez ludzi, szeroką dostępnością, a także wielokierunkowym, prozdrowotnym, działaniem na organizm. Jej właściwości wykorzystuje się zarówno dla smaku i relaksu, jak i przy zaburzeniach związanych z nastrojem, czy nawet w prewencji różnych schorzeń niebezpiecznych dla życia. Uwaga wstępna Kiedy chce się jednak [...]
W świecie, który nie przestaje "mówić", cisza jest rzadkim, ale i cennym darem. Jest to forma dbania o siebie, o swoje zdrowie psychiczne i dobry nastrój, ale bardzo często spychana na dalszy plan. Wielu z nas być może nie myśli o tym, żeby posiedzieć w ciszy, a tym bardziej nie zdaje sobie sprawy, ile daje nam ona dobrego. Cisza może pomóc Ci [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
[...] że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, które chronią ciało przed nowotworami i starzeniem się organizmu. Grejpfrut Jedyną wadą tego owocu jest to, że ma gorzki smak i dlatego [...]
Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]